zondag 1 juli 2012

Aromatherapie- den


Pinus sylvestrus- conifeer
De den is een naaktzadige plant, een soort die al zeer oud is. Ze komen vooral veel voor in de koelere gebieden van de wereld.
Coniferen hebben naaldachtige bladeren. De naalden hebben een hard omhulsel, dat het water goed vasthoudt. Daardoor blijven coniferen het hele jaar groen en zijn ze in staat om onder de meest extreme omstandigheden te overleven

Er worden veel verschillende soorten olie van deze bomen gemaakt, namelijk van het hout, de naalden, de kegels en de hars. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten coniferen.
De essentiële olie wordt verkregen door waterdampdistillatie zowel van de naalden als van de hars. Er is essentiële olie van in ieder geval zo'n 150 variëteiten.
Over het algemeen is de werking hetzelfde, er zijn kleine onderlinge verschillen.


Eigenschappen
De essentiële olie van bijna alle coniferen bevat veel momoterpenen die het immuunsysteem stimuleren.
Ze doden bacteriën, werken pijnverminderend en zijn goede anti_oxidanten.
Daarnaast zijn ze versterkend en tegelijkertijd kalmerend.
Ze verdiepen de ademhaling en kunnen prima gebruikt worden in een verdamper. Daarnaast is het ook antiseptisch. Het helpt goed om het slijm op te lossen en op te hoesten.
De oliën zijn vochtafvoerend, wat effectief is bij blaasontsteking en andere urineweginfecties.
Het heeft ook een goede reputatie in smeersels tegen reumatische aandoeningen, jicht of spierpijn en verbetert een slechte doorbloeding.


Toepassing
- als inhalatiemiddel bij luchtweginfecties: 2 druppels dennennaald olie in kokend water, hoofd erboven, doek erover en minstens 10 minuten stomen. Twee keer per dag en dagelijks herhalen tot de infectie is verdwenen.
- als wrijfmiddel bij hoest en verkoudheid: 30 gram vaseline vermengen met 15 druppels den, 5 druppels benzoë, 5 druppels eucalyptus en 5 druppels citroen. Voor het slapengaan dun op de borst wrijven.
- massagemiddel bij spierpijn: 30cc zonnebloemolie met 5 druppels den, 5 druppels rozemarijn en 5 druppels jeneverbes.

2 opmerkingen:

  1. ik vind de geur in een dennenbos zoooooó heerlijk! Pinus sylvestris of Grove den. warme groet, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben favoriet nummer 1 van aromatherapie. Het helpt fantastisch!

    BeantwoordenVerwijderen