woensdag 10 juli 2013

Prei quiche


Voor 4 personen.
 
Ingrediënten:
250 g bloem
3 eieren
100g geraspte gruyère
2 dl room
1 kg prei
1 bosje peterselie
1 teentje knoflook
150 g koude boter
2 eetl gewone boter

4 eetl olijfolie
zout en versgemalen peper
 
Zeef de bloem op een werkblad en voeg een snuifje zout toe. Verdeel de koude boter in kleine klontjes en kneed ze met 1 losgeklopt ei door het deeg tot een homogeen geheel. Zorg ervoor dat het deeg niet te lang gekneed wordt en dat je ofwel met koele handen ofwel met de keukenmachine kneedt.
Rol het deeg tot een soepele bal, leg deze circa 1 uur in de koelkast en bedek met een theedoek.
Maak de prei schoon. Snijd de groente in dunne ringen en spoel grondig. Verhit de olijfolie in een pan en fruit er het geperste knoflookteentje in aan. Doe er de preiringen bij en laat ze 5 minuten stoven. Laat ze vervolgens uitlekken en afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Was ondertussen de peterselie, dep droog en hak fijn. Roer de peterselie door de prei en breng het geheel op smaak met peper en zout. Klop de resterende eieren los met room, roer er de geraspte kaas door en kruid met peper en wat zout.
Kneed het deeg nog even op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een ronde lap. Beboter een vorm met de gewone boter en bekleed de bodem en de wanden met de deeglap. Druk lichtjes aan en snijd het overhangende deeg weg. Schep er de prei in en overgiet met het room- eiermengsel.
Bak de quiche in 40 minuten goudbruin.
Smakelijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen