dinsdag 3 juni 2014

Flantaart


Begin met 1 portie gistdeeg te maken:

250 g bloem
15 g verse gist
1,2 dl melk
20 g boter
20 g suiker
1 ei
1mespunt zout

Zeef de bloem en stort ze tot een hoopje op een schoon werkvlak.
Maak in het midden een kuiltje. Meng de verse gist met wat lauwe melk tot een papje.
voeg dit bij de bloem, evenals de zachte boter, de suiker, het ei en de rest van de melk.
Kneed er een deeg van. Voeg er het zout bij en kneed tot een glad deeg.
Laat het afgedekt 30 minuten rijzen. Kneed het opnieuw en rol het deeg uit zodat het in de vlaaivorm past.
Bestrijk een vlaaivorm met boter, leg er het deeg in en prik met een vork gaatjes in het deeg.
Snijd het overhangende deeg weg.
Laat het nog 30 minuten in de vorm rijzen.


Voor de rest:
1 losgeklopt ei
4 eieren
150 g fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
60 g bloem
2dl melk

Strijk de randen van het deeg in met het losgeklopt ei.

Verwarm de oven op 175°C.

Maak dan de vulling.
Splits de eieren, houd het eiwit even apart. Klop met een garde de eierdooiers met de suiker en de vanillesuiker tot een witschuimige massa.
Zeef de bloem in een andere kom en meng er geleidelijk de melk door, probeer klontertjes te vermijden. Doe dit beslag bij het eimengsel en roer tot een homogeen beslag.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
Giet de vulling op de taartbodem en bak gedurende 50 minuten.


1 opmerking:

  1. Waar smaakt het eigenlijk naar? Ik ken het persoonlijk namelijk niet.
    Het ziet er wel lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen