donderdag 19 februari 2015

Mooie glimlachEen stralende lach heeft bijna alles te maken met mondhygiëne. En mondhygiëne is een kwestie van routine. We hebben allemaal zo onze manier van poetsen, maar is dat wel de juiste? Hier krijg je nog eens alles op een rijtje.

 

Stap 1: poetsen


1.Koop een goede tandenborstel.
2.Plaats je tandenborstel in een schuine hoek van 45° tegen je tandvlees.
3. Maak kleine lichte bewegingen van rechts naar links en omgekeerd. Doe dit langs de binnen- en de buitenkant van je tanden.
4.Vergeet de bovenkant van de kiezen die je gebruikt bij het kauwen niet.
5.Hou -om de binnenkant van je voortanden te poetsen- de borstel verticaal en maak kleine op- en neergaande bewegingen.

Stap 2: tussen de tanden

In de ruimtes tussen de tanden blijven dikwijls etensresten zitten die je met een normale poetsbeurt niet wegkrijgt. Om dit te reinigen bestaan verschillende hulpmiddeltjes:
1.Floss
Goede floss of tandzijde heeft een laagje wax dat rafelen tegengaat en makkelijker glijdt. Neem een stukje flosdraad van ongeveer 40 cm, hou het strak gespannen tussen de vingers van beide handen en maak op- en neergaande bewegingen tussen de tanden.

2.Tandenstokers
Een goede tandenstoker is van hout en heeft in doorsnede een driehoekige vorm. Schuif de tandenstoker loodrecht op de tanden met de platte kant tegen het tandvlees tussen de tanden. Haal hem een klein stukje terug en duw hem vervolgens weer stevig tussen de tanden.

3.Interdentale borstels
Deze borstels dienen om grote spleten tussen tanden, slecht geplaatste tanden, brugelementen en tussen tandwortels te reinigen. Overleg met je tandarts welk spiraalborsteltje geschikt voor je is.


Hoeveel en wanneer poetsen?


Poets minstens twee keer per dag en als het kan na elke maaltijd.
Poets minstens twee minuten per poetsbeurt.
Wacht even met poetsen nadat je zure vruchten hebt gegeten of fruitsap hebt gedronken. Door het zuur en het borstelen slijten je tanden af en nuttige mineralen worden weggepoetst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten